Savoir-vivre, czyli zasady dobrego zachowania, jest bardzo ważny, szczególnie podczas oficjalnych uroczystości. Umiejętność poprawnego posługiwania się sztućcami, wiedza o tym, w jaki sposób przygotować stół dla gości i wiele innych to podstawa dobrego wychowania. Znajomość savoir-vivre przy stole świadczyć będzie o naszej klasie, elegancji i obyciu. Koniecznie poznaj te najważniejsze zasady!

Savior-vivre przy stole – kiedy mogę zacząć jeść?
Będąc u kogoś gościem, często nie wiemy, kiedy możemy rozpocząć jedzenie. Pamiętaj jednak, że nawet jeśli jesteś bardzo głody, nie możesz rzucić się na podane dania od razu po wejściu do jadali.
Kultura osobista wymaga poczekania aż wszyscy zaproszeni i gospodarz zasiądą do stołu, aby móc wspólnie rozpocząć posiłek. Dzięki temu nikt nie będzie czuł się wykluczony i łatwiej będzie prowadzić rozmowę, w którą każdy będzie mógł się zaangażować. Dodatkowo, odczekanie aż wszyscy będą gotowi do jedzenia, pozwoli na uniknięcie sytuacji, gdy jedna osoba skończy i będzie siedziała przy pustym talerzu, a pozostali będą czuli się popędzani do szybszego jedzenia.
Jeśli dania wyłożone są na stole na ogólnodostępnych półmiskach, pamiętaj żeby nie nakładać sobie od razu zbyt dużej porcji. Zdecydowanie lepiej jest dołożyć sobie dokładkę, niż wyrzucić niezjedzone przez nas jedzenie. Nie nakładaj sobie jednak także zbyt mało, ponieważ może to urazić gospodarza.
Savoir-vivre przy stole – jak poprawie używać sztućców?
Poprawne ułożenie sztućców jest tak samo ważne, jak prawidłowe z nich korzystanie. Widelce kładzie się po lewej stronie talerza, a noże i łyżki po prawej. Małą łyżeczkę i widelczyk do ciasta układa się na górze talerza.
Podczas jedzenia sztućce należy trzymać w odpowiedni sposób – nóż w prawej ręce, a widelec w lewej. Oprócz tego, że wiesz jak je trzymać, pamiętaj żeby zrobić z nich odpowiedni użytek. Bardzo niewskazane jest nabijanie na widelec dużych porcji jedzenia i obgryzanie ich. Nożem wykrawaj małe kawałki, tak aby zmieściły się w buzi bez potrzeby bardzo szerokiego jej otwierania. Im mniejsze kawałki, tym łatwiej będzie je przeżuć, dzięki czemu można połączyć jedzenie z prowadzeniem konserwacji.
W trakcie posiłku sztućce nie powinny dotykać stołu. Nie odkładaj ich więc opierając jedną część na talerzu, a drugą na blacie, ponieważ jest to bardzo nieeleganckie. Najlepiej jest położyć je w poprzek talerza, obok jedzenia.
Po zakończeniu posiłku nóż i widelec powinno się odpowiednio ułożyć. Mają one leżeć równolegle do siebie w poprzek talerza, tak aby uchwyty wskazywały na godzinę piątą. Jest to uniwersalny sygnał, że zakończyliśmy już nasz posiłek.

Savoir-vivre przy stole – w jakiej kolejności serwować dania?
Kolejność serwowania dań także jest elementem savoir-vivre przy stole. Podczas spotkania na początek serwuje się aperitif, czyli napój alkoholowy na pobudzenie apetytu. Następie podaje się przystawki, zupę, danie rybne, danie mięsne, sery i wędliny, a na samym końcu deser oraz kawę.
W restauracjach przed aperitifem czasami podawana jest tak zwana poczekajka, czyli mała przekąska, którą można zjeść w oczekiwaniu na pozostałe dania. Oczywiście nie wszystkie wymienione potrawy muszą być podawane podczas każdego posiłku i prawie nigdy się tak nie zdarza. Nie musisz się więc martwić, że jest ich tak dużo – ważne jest jednak, aby wszystkie dania zaserwować w odpowiedniej kolejności.
Savoir-vivre przy stole – dekoracje
Dekoracje stołu pełnią nie tylko funkcje ozdobne, ale są ważnym elementem zasad prawidłowego zachowania przy stole. Jeśli jakaś ważna uroczystość odbywać się będzie u Ciebie w domu, koniecznie zadbaj o odpowiednią aranżację stołu.
Uniwersalne zasady, których przestrzegać powinien każdy gospodarz, nie wykluczają oczywiście pokazania w ozdobach własnego indywidualizmu. Ważne jest jednak zachowanie symetrii, tak aby wszyscy mieli równy dostęp do rzeczy ustawionych na stole i mogli cieszyć się takim samym komfortem.
Dekoracje stołu powinny być dopasowane do charakteru uroczystości, pory roku, kolorystyki pomieszczenia i stylu zastawy. Raczej unikaj narzucających się, pstrokatych i ,,szalonych” dodatków, które odbiorą posiłkowi powagi. Nie przesadzaj także z ich ilością – to nie dekoracje są najważniejsze na stole.
Savoir-vivre przy stole – kilka ogólnych i przydatnych wskazówek
Zachowanie zgodnie z zasadami savoir-vivre przy stole jest bardzo ważne. Pokazuje nasz szacunek do gospodarza, obycie, elegancję i kulturę osobistą. Oczywiście przestrzeganie wszystkich zasad nie oznacza, że mamy zachowywać się nienaturalnie i sztywno, bo po jakimś czasie same wejdą nam w krew!

Nie trzymaj łokci na stole
Czasami kusi nas, aby siedząc przy stole położyć łokcie na blacie, a najlepiej jeszcze ręką podeprzeć głowę. O ile takie zachowanie jest całkowicie naturalne podczas ogniska lub pikniku, to podczas oficjalnej kolacji uznane może zostać za niegrzeczne.
Siedząc przy stole należy mieć proste plecy i nie opierać się torsem o blat. Zachowanie małej odległości między sobą a stołem pozwoli nam na łatwiejszą manipulację sztućcami, a osoba siedząca obok będzie miała więcej miejsca. Pamiętaj też, żeby nie pochylać się nad talerzem – to ręka ma prowadzić do buzi, a nie buzia to łyżki czy widelca.
Nie mów z otwartą buzią
Siedząc przy stole bardzo często prowadzimy jednocześnie rozmowę z innymi osobami. Pamiętaj jednak, aby najpierw połknąć to, co masz w ustach, a dopiero potem się odzywać. W przeciwnym wypadku możesz przypadkiem opluć siebie i osobę naprzeciwko lub się zakrztusić.
Postaraj się też nie dmuchać na jedzenie, które masz na widelcu lub łyżce, nawet jeśli jest bardzo gorące. Najlepiej jest odczekać kilka chwil, aż samo ostygnie. Aby przyspieszyć ten proces, jedzenie, które chcesz zjeść możesz kroić na mniejsze kawałki.
Podziękuj za posiłek
Podziękowanie za posiłek to chyba jedna z najważniejszych zasad, o których trzeba pamiętać przy stole. Sprawisz tym przyjemność osobie, która przygotowała podane jedzenie, ale też osobom, które Ci podczas posiłku towarzyszyły. Ten mały gest może naprawdę wiele dla kogoś znaczyć i na pewno zostanie przez innych dostrzeżony.
Dowiedz się też, czy zielone talerze to dobry wybór do Twojego mieszkania.