Ryby są podstawą uwielbianej przez wiele osób kuchni śródziemnomorskiej, ale nie brakuje ich także w naszych rodzimych daniach. Spożywamy je podczas najróżniejszych okazji, począwszy od świąt Bożego Narodzenia, na zwykłym codziennym obiedzie kończąc. Skoro już tak często je jemy, warto dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo powinno się to robić! Jak wyglądają sztućce do ryby?

Czym powinno się jeść ryby?
Wiele osób uważa, że ryby najłatwiej jest jeść za pomocą dwóch widelców. Dzięki nim łatwo można oddzielić skórę od mięsa i wyciągać kości. Niestety nie wygląda to zbyt elegancko i raczej nie powinno się stosować takiej metody. Jeszcze gorszym wyborem jest wyskubywanie kawałków ryby palcami – to bardzo nieapetyczne i nieestetyczne, ale niestety często spotykane.
Do jedzenia dań rybnych przeznaczone są specjalne sztućce do ryby. Taki zestaw składa się z noża nieco przypominającego ten od masła, ponieważ z obu stron jest tępy oraz z widelca, który ma cztery skierowane do wewnątrz ząbki i jest trochę szerszy niż zwykły. Jeśli akurat nie masz takich sztućców pod ręką, skorzystać możesz też z tych tradycyjnych, którymi jesz inne posiłki.
Sztućce do ryby mogą okazać się niezbędne kiedy na talerzu podana będzie ona w całości. Jeśli natomiast ryba to tylko przekąska lub zaserwowana jest w formie fileta, w zupełności wystarczą nam zwykle sztućce, których używamy na co dzień.
Jak powinno się jeść ryby?
Najważniejszą zasadą, o której musimy pamiętać podczas jedzenia ryb jest to, żeby nie kroić ich nożem. Nóż może nam służyć tylko do nagarniania mięsa na widelec, a nie do wykrajania mniejszych kawałków. Niezależnie od tego, czy w kawałku znajdują się ości, czy jest to tylko filet, fragmenty ryby oddzielamy za pomocą widelca.
Jak zjeść rybę podaną w całości?
Niekiedy ryby serwowane są w całości – razem ze skórą, ogonem, płetwami, a czasem nawet głową. Eleganckie zjedzenie takiego dania może być nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli nie zostały podane nam specjalne sztućce do ryby, które ułatwiłyby cały proces.
Jedzenie ryby podanej w całości powinno się zacząć od zrobienia nacięcia wzdłuż kręgosłupa i otworzenia jej. Dzięki temu dużo łatwiej będzie oddzielić mięso od ości. Następnie można zjeść mięso, które jest po obu stronach ryby, a po skończeniu, kręgosłup odkładamy na osobny talerzyk.
Drugim sposobem jest rozpoczęcie jedzenia od wycięcia płetw i otworzenia ryby wzdłuż kręgosłupa. Skórę i płetwy najwygodniej jest odłożyć na osoby talerzyk, dzięki czemu nie będą nam przeszkadzały. Rybę należy zjadać segmentami, zaczynając od ogona. Kiedy skończymy jedną stronę, resztki takie jak kręgosłup czy głowa znowu przełożyć można na talerzyk i dokończyć swoją porcję.

Czy sztućce do ryby potrzebne będą do zjedzenia filetów?
Filet to ryba przygotowana w taki sposób, że przed podaniem pozbawiana jest ości. Dzięki temu nie musimy się przejmować ich wyciąganiem podczas jedzenia, co znacznie umila i usprawnia jej spożywanie.
Specjalne sztućce do ryby nie będą potrzebne podczas jedzenia filetów czy paluszków rybnych i zjeść je możemy zwykłym nożem i widelcem. Pamiętaj jednak, że takich potraw się nie kroi – za pomocą widelca odrywamy małe kęsy mięsa, a nóż ma jedynie pomóc je na niego nałożyć.
Jak jeść rybę podaną w formie wspólnej przekąski?
Często się zdarza, że na oficjalnych uroczystościach czy podczas świąt ryby w śmietanie lub w innej formie podawane są jako ogólnodostępna zimna przekąska. Do tak podanego dania nie potrzebować będziesz specjalnego nożyka ani widelca do ryb i spokojnie możesz je zjeść tradycyjnymi sztućcami. Pamiętaj jednak, aby własnym widelcem czy łyżką nie grzebać we wspólnym półmisku, a zawsze wykorzystywać do tego te nabierki, które zostały do tego celu przeznaczone.
Sztućce do ślimaków, skorupiaków i owoców morza
Jeśli lubimy kuchnię nadmorską, sztućce do ryb nie będą jedynymi, które mogą okazać się pomocne podczas jedzenia owoców morza i innych żyjących w wodzie stworzeń. Coraz większą popularnością cieszą się ślimaki, małże i inne skorupiaki, wiele osób ma jednak wątpliwości w jaki sposób powinno się je elegancko zjeść.
Do tego typu potraw powinny podane być specjalne sztućce, dzięki którym łatwo i wygodnie, nie brudząc się przy tym specjalnie, będziemy mogli je zjeść. Widelec do ślimaków ma dwa ząbki i w komplecie znajdują się także małe szczypce. Do jedzenia homara wykorzystamy z kolei długi szpikulec, dzięki któremu dostaniemy się do jego mięsa. Nożyk do ostryg charakteryzuje się z kolei krótkim, grubym i ostro zakończonym czubkiem służącym do podważania muszli.
Owoce morza, takie jak na przykład krewetki, często je się także rękoma, dlatego nie zdziw się, jeśli nie zostaną Ci podane dedykowane do nich sztućce. W takim wypadku jednak zawsze powinieneś mieć możliwość umycia rąk po posiłku. Najlepiej jest to zrobić w miseczce z letnią wodą i odrobiną soku z cytryny, dzięki któremu pozbędziesz się intensywnego zapachu dania. Zamiast wody skorzystać możesz także z wilgotnych chusteczek, które powinny być podane razem z daniem.

Sztućce do ryb i owoców morza – czy to naprawdę potrzebne?
Wiele osób uważa, że specjalne sztućce do ryb i owoców morza to zwykła fanaberia, a dania takie można zjeść także rękoma lub zwykłym nożem i widelcem. Oczywiście, że takie spożywanie posiłków także jest możliwe, nie wypada jednak robić tak w restauracjach czy podczas oficjalnych uroczystości.
Specjalne sztućce do owoców morza umożliwiają nam zjedzenie posiłku znacznie wygodniej, mniej się przy tym brudząc i męcząc, dlatego jeśli jest opcja skorzystania z nich – warto ją wykorzystać. Dodatkowo umiejętność korzystania z takiej zastawy świadczy o naszym obyciu i kulturze osobistej.
Podsumowując, specjalne sztućce do ryb i owoców morza nieco różnią się od tych, które wykorzystujemy podczas codziennych posiłków. Posiadanie ich w swojej kuchni nie jest koniecznością ani obowiązkiem, jeśli jednak często przygotowujemy dania z kuchni nadmorskiej, warto mieć je w domu, ponieważ mogą nam znacznie ułatwić spożywanie posiłku. Smacznego!
Sprawdź też, czy do Twojego mieszkania będą pasowały czerwone talerze.