Głębokie talerze – do czego ich użyć i czym się od siebie różnią?

Głębokie talerze

Kompletna zastawa stołowa to podstawa udanego posiłku. Dzięki odpowiednio dobranym naczyniom zaserwowane przez nas dania będą prezentować się niezwykle apetycznie, a stół wyglądać będzie elegancko i stylowo. Dzisiaj zastanowimy się, do czego przydać się mogą głębokie talerze, jak je dobrać oraz jakie dania można w nich podawać.

Głębokie talerze

Głębokie talerze – tylko do zupy?

Określenia głębokie talerze i talerze do zupy często stosowane są zamiennie, wprowadzać mogą jednak pewne zamieszanie i być nieco mylące. Przede wszystkim dlatego, że tego typu naczynia są znacznie bardziej uniwersalne i podawać możemy w nich również inne dania niż tylko zupy i buliony.

Głębokie talerze świetnie sprawdzają się także do serwowania w nich dań jednogarnkowych, takich jak na przykład gulasze czy różne zapiekanki. Doskonale nadają się również do makaronów oraz sałatek. Wiele osób w naczyniach tych podaje też desery, takie jak lody czy panna cotta.

Ciekawe modele głębokich talerzy w zestawach znajdziesz w sklepie internetowym Gerlach: https://gerlach.pl/zastawa-stolowa.

W jakich talerzach najlepiej podawać zupę?

Głębokie talerze mimo wszystko najczęściej wykorzystywane są do serwowania zupy. Nie musimy jednak ograniczać się do tych najbardziej popularnych naczyń, ponieważ możliwości podania  jest naprawdę wiele.

W zależności od tego, gdzie będziemy i jaki rodzaj zupy chcemy podać, wybrać powinniśmy inny rodzaj naczynia. I chociaż najpopularniejsze są tradycyjne talerze do zupy, to zdecydować się można także na bulionówki, miseczki, specjalne filiżanki lub kubki oraz kokilki do zapiekania w piekarniku.

Głębokie talerze – który do czego?

Głębokie talerze występują w tak wielu formach, że czasem można nie wiedzieć, który do czego i w jakich okolicznościach powinniśmy użyć. Ale bez obaw, poniżej znajdziesz krótkie wyjaśnienie!

Tradycyjne talerze do zupy – uniwersalne i powszechne

Wybór tradycyjnych talerzy do zupy jest najbardziej uniwersalnym wyborem. Prawie każdy ma w domu takie naczynia i wykorzystywać je można zarówno do podawania bulionów, jak i makaronów czy sałatek. Zdecydowanie jednak nie powinno podawać się w nich przekąsek, takich jak chipsy, ponieważ wyglądać to będzie mało apetycznie.

Dzięki różnorodności kształtów, kolorów i wzorów każdy na pewno znajdzie coś idealnego dla siebie, co doskonale pasować będzie do wnętrza salonu czy kuchni.

Bulionówki – czy na pewno tylko do hotelu?

Bulionówki to ten rodzaj naczyń, który chyba najbardziej kojarzy się z hotelowymi kolacjami, podczas których obowiązuje szwedzki stół. Ich objętość jest zwykle niewielka i nie przekracza dwóch chochel zupy. Dzięki temu nie nalejemy sobie zbyt dużo bulionu i na pewno zostanie nam miejsce w brzuchu na jeszcze inne dania!

Bulionówki zawsze podawane powinny być w komplecie z małym talerzykiem, na którym je postawimy. Poza zupami hotelowymi serwować w nich można zupy krem, barszcz z krokietami czy chłodnik, ale także desery owocowe i lodowe.

Głębokie talerze

Miseczki do zupy – praktyczne i funkcjonalne

Coraz częściej tradycyjne talerze do zupy zastępowane są miseczkami. Nie mają one ronda, a ich objętość jest zwykle znacznie większa niż pozostałych naczyń o takim samym przeznaczeniu. Podawać w nich można nie tylko zupy, ale także sałatki, makarony, lody czy przekąski takie jak krakersy, ciasteczka i chipsy.

Miseczki nadają wnętrzu bardziej przytulnego i mniej oficjalnego charakteru, dlatego świetnie sprawdzą się w mieszkaniach młodych osób, które stawiają na przyjacielski klimat i wygodę.

Filiżanki i kubki do zupy – czy to na pewno dobry pomysł?

Coraz częściej spotkać się można ze specjalnymi filiżankami i kubkami do zupy. Ich pojemność jest zwykle podobna do objętości talerza do zupy lub nieco mniejsza.

Filiżanki wykorzystywane są przede wszystkim podczas bardzo eleganckich kolacji degustacyjnych, kiedy jedząc nie mamy zaspokoić swojego głodu, a jedynie spróbować wielu różnych potraw. W naczyniach tych podawane są najczęściej niewielkie porcje szlachetnych zup oraz buliony.

Kubki do zupy mają nieco mniej formalny charakter i najczęściej korzystamy z nich w domu. Zwykle serwuje się w nich zupy na zimno, takie jak szparagowa czy chłodnik. Dobrze sprawdzą się one także do podawania lekkich zup wakacyjnych.

Talerze do makaronu – czy warto się na nie zdecydować?

Do serwowania makaronów najlepiej sprawdzą się głębokie talerze. Z płaskich makaron może się ześlizgiwać, a sos wylewać się, co z pewnością nie jest ani apetyczne, ani eleganckie i na pewno przysporzy nam dodatkowego sprzątania.

Do makaronu w zupełności wystarczy talerz o lekkim wgłębieniu i szerokim rancie, dzięki czemu łatwiej będzie nałożyć porcję na widelec. Naczynie nie powinno być jednak zbyt małe, ponieważ uniemożliwi nam to swobodne wymieszanie makaronu z sosem. Taka budowa talerza pozwoli na jego ozdobienie, na przykład jadalnymi kwiatami lub wzorami zrobionymi sosem balsamicznym. Dzięki temu danie będzie wyglądało jeszcze apetyczniej!

Salaterki – must have w każdej kuchni czy zbędny dodatek?

Salaterki to specjalne miski przeznaczone do podawania sałatek. Charakteryzują się one znaczną głębokością i szerokim, otwartym kształtem. Dzięki temu wygodnie możemy mieszać ze sobą najróżniejsze składniki, bez obaw, że coś się wysypie. Duża pojemność tych talerzy sprawia także, że możemy przygotować w nich dużą porcję sałatki, którą postawimy na środku stołu i każdy będzie mógł się do woli nią częstować.

Wbrew nazwie, salaterki nie są przeznaczone tylko do podawania sałatek. Podawać w nich możemy także pieczywo podczas kolacji lub trzymać w nich owoce. Naczynie to sprawdzi się także doskonale podczas towarzyskich spotkań, jako miska na przekąski.

Kokilki – wielofunkcyjne naczynia do zapiekania

Jeśli lubisz przygotowywać zapiekanki lub zapiekane zupy, kokilki to ten rodzaj głębokich talerzy, który koniecznie musisz mieć w swojej kuchni.

Naczynia te przeznaczone są do zapiekania w piekarniku lub piecu, dlatego przygotowywać możemy w nich na przykład pyszne zupy serowe lub cebulowe. Doskonale sprawdzą się także do podawania ziemniaków lub pieczonych warzyw. Dlatego jeśli takie dania są Twoimi ulubionymi, to zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kilka kokilek!

Sprawdź też, czy warto wybrać talerze obiadowe na sztuki!